sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

WUSVturistin erilainen vuosiWUSVturistin toimintaprosessi toistuu saman kaavan mukaan vuosi toisensa perään, pois lukien ensimmäinen WUSV-kokemus.
Itseni kohdalla se oli vuonna 2000 Belgian Wavressa. Lähdin sinne hyvin impulsiivisella päätöksellä ja omalla autolla. Silloin ei ollut internetin ihanuutta, eikä Googlen tuomia mahdollisuuksia vaikkapa lentojen, hotellien ja alueen lähipalveluiden suhteen. Autoliiton automatkailun kautta puhelin kouraan ja tekemään hotelli- ja matkavarauksia. Mutta siitä se sitten lähti.
Auto on nyttemmin jäänyt kotiin ja matkat taittuvat lentämällä, junalla tai vuokra-autolla. Tässä kohtaa vuotta on ollut yleensä täsmällinen tieto matka-ajankohdasta, hotellista, lentoaikatauluista ja matkaseurasta. Alkuun hotellivaraukset tuli tehtyä puhelimitse, koska seuraavan vuoden järjestäjämaan ständiltä sai tietoa hotelleista ja lento-/junavaraukset matkatoimistosta.
Onneksi elimme 2000-luvun alussa jo internetin, EU:n ja Euron tulemisen aikaa. Tiedon saanti ja matkustaminen ovat helpottuneet ja sen myötä kisaturistina on voinut paremmin keskittyä vain olennaiseen, kilpailuun itseensä. Ja onhan niitä kilpailuja tullut koluttua sellaisissakin maissa, joihin en todennäköisesti muuten tulisi lähteneeksi.
Suomi on pieni maa ja myös koiraurheilua harrastavien määrä suhteellisen pieni. Saksanpaimenkoirien osalta määrä pienenee edelleen. Saksanpaimenkoirien karsintatilaisuutena toimii Suomessa SPL SM, josta valitaan ennalta määriteltyjen kriteerien perusteella maksimissaan viiden hengen joukkue edustamaan Suomea. Kilpailu järjestetään noin neljä viikkoa ennen kyseisen vuoden WUSVia.
MM-joukkue on jo jotain konkreettista. Joukkueen jäsenet ovat tuttuja, kavereita ja ystäviä. Heidän puolestaan jännittäminen kuuluu asiaan. Myös heidän mahdollisuuksiensa spekuloiminen erilaisilla keskustelupalstoilla ja Facebookissa kuuluu asiaan. Mielenkiintoista on ollut havaita, että joukkueen valikoitumisen jälkeen kaikille toivotaan onnistumista. Kaikkien menestyminen on samanarvoista.
Kisoissa Suomi pärjää ja henkilökohtaisilla onnistumisilla siniristilipun värit vain kirkastuvat. Suomi-katsomo lienee maailmalla jo instituutio. Suomalaiset kannustavat yhtenä rintamana lippujensa kanssa jokaista suoritusta kellon aikaan katsomatta. Kaikkien yhtäläinen kannustaminen on pantu merkille, siitä on otettu esimerkkiä ja kilpailut ovat saaneet todellisen maaotteluhengen.
Kilpailusta huolimatta hyviä suorituksia arvostetaan ja arvostus halutaan näyttää ja osoittaa. Oli suorittaja kuka tahansa ja mistä maasta tahansa. Maukkainta suolaa kilpailun näkökulmasta on silloin, kun henkilökohtainen ja joukkuemestaruus ratkeavat vasta aivan kilpailumaratonin kalkkiviivoilla.
Tänä vuonna kaikki on toisin.
Kilpailujen seuraaminen tapahtuu kulissien takana. Ei halpojen lentojen tai hotelliarvosteluiden metsästystä netistä. Ei arvuuttelua puitteista, jälkipelloista, maalimiehistä tai kisaturistien ryhmästä. Tänä vuonna on takaisin maksun aika. Haluamme jakaa kaikille näiden järjestelyiden myötä oman kiitoksemme kaikille niille järjestäjämaille, joiden kilpailuja olemme olleet seuraamassa. Haluamme tehdä tästä unohtumattoman kokemuksen niin katsojille kuin kilpailijoille. Puitteet ovat parasta mitä Suomessa voimme tarjota. Tätä kirjoittaessani järjestelyt etenevät kovaa vauhtia kohti syyskuuta. Silloin esirippu aukeaa ja WUSV 2015 on valmis maailmalle!

Hannele Koivu

Kirjoittaja on saksanpaimenkoira- ja koiraurheiluihminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti