torstai 4. kesäkuuta 2015

Eläinlääkäri osana urheilukoiratiimiäKoiraurheilusta on viime vuosina tullut selvästi aikaisempaa tavoitteellisempaa ja treenaamisesesta ammattimaisempaa. Koiraurheilusta on kehittynyt huippu-urheilua. 
On olemassa valtava joukko harrastajia jotka treenaavaat erittäin tavoitteellisesti. On syntynyt uusi ammattiryhmä, koiraurheiluammattilaiset, jotka treenaavat, valmentavat ja pitävät seminaareja työkseen. 
Koiraurheiluhallien myötä treenikaudet ovat pidentyneet. Ennen treenattiin niin kauan kun lumessa pystyi kahlaamaan ja iltaisin jotain näki. Nyt ydintalvellakin suunnitelmallinen treenaaminen on mahdollista suurten lämmitettyjen koiraurheiluhallien ansiosta. Karrikoidusti voidaan sanoa että, aikaisemmin ihmisillä oli kotikoiria, joiden kanssa puuhasteltiin jotain omistajan ja koiran virkistykseksi. Nykyään yhä useammin koirarotu ja yksilö valitaan tietty urheilukoiraura mielessä. 
Koiraurheilussa alkaa olla enemmän ja enemmän hevosurheiluun verrattavia piirteitä, lähes ammattimaisine maajoukkueineen, sponsorisopimuksineen ja dopingsääntöineen.
Myös eläinlääkärin rooli on muuttunut, on syntynyt uusi urheilukoiraeläinlääketieteen erikoisala. Tehtävänään urheilukoirien terveyden edistäminen ja suorituskyvyn parantaminen yhdistämällä eläinlääketieteellinen osaaminen ja eri koiraurheilulajien tuntemus. 
Eläinlääkärin on tunnettava eri lajien haasteet sekä treenissä että kisakentillä. Urheilukoiran optimaalinen paluu täysipainoiseen harjoitus- ja suorituskuntoon vaatii nopean ja täsmällisen diagnoosin,  erinomaiset tutkimus- ja hoitomahdollisuudet sekä yksilöllisesti räätälöidyn kuntoutuksen.
Huolehtimalla urheilukoiran tuki- ja liikuntaelimistön lisäksi myös kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista voidaan sekä parantaa urheilukoiran suorituskykyä että ennaltaehkäistä vammojen syntyä.
Urheilukoirien perusterveydenhuollon, ravitsemuksen ja fysioterapian yhdistäminen harjoitus- ja kilpailu käytäntöjen tuntemukseen ovat keskeisessä osassa ongelmien ennaltaehkäisyssä.  Urheilukoiran ohjaajat huomaavat usein jo hyvin varhaisessa vaiheessa mikäli koiran käyttäytyminen tai toiminta poikkeaa normaalista.   
Urheilukoiran ohjaajan ja lajituntemusta omaavan,  urheilukoiriin perehtyneen eläinlääkärin yhteistyöllä päästään parhaaseen mahdolliseen tulokseen.
Aktiivinen elämäntapa ja lajiharjoittelu voivat altistaa urheilukoiria tapaturmille ja rasitusvammoille.  Vammojen ja vaurioiden sattuessa koiranohjaajan ja eläinlääkärin yhteinen ymmärrys lajille tyypillisistä tilanteista on ensiarvoisen tärkeää kokonaisvaltaisen hoidon onnistumiselle.
Ennen riitti, että harrastelevasta kotikoirasta saatiin mahdollisen vammautumisen jälkeen kuntoutettua täysipainoinen kotikoira. Nykypäivän urheilukoiran vammautuessa ei pyritä vain täyspainoiseen kotikoiranelämään, vaan on myös päästävä takaisin entiselle suoritustasolle, mahdollisimman nopeasti.  Kokonaistilanteen ymmärtäminen, ortopedinen asiantuntemus ja kokemus yhdistettynä huipputason diagnostiseen välineistöön (mm.CT-kuvaus, tähystykset) mahdollistavat mahdollisimman nopean ja täsmällisen diagnoosin pääsyn.
Jotta urheilukoiran kuntoutuminen takaisin normaaliin suoritustasoon olisi mahdollisimman nopeaa, pyritään hoidot tekemään fysiologisesti liikuntaelimistön omaa biodynamiikkaa kunnioittaen ja liiallisen arpikudoksen muodostumista välttäen.
Regeneratiivisten (esim. kantasoluhoidot, PRP-hoidot, IRAP-hoidot, Acell) hoitojen avulla voidaan saada vaurioitunut kudos palautumaan nopeammin ja täydellisemmin alkuperäisen kaltaiseksi.  Mahdolliset kirurgiset toimenpiteet tehdään ensisijaisesti kudoksia säästävillä tähystystekniikoilla.  Kuntoutushoidot ja paranemisen edistäminen fysioterapian keinoin (esim.manuaaliset hoidot, terapialaser, vesijuoksumattoharjoittelu) ovat tärkeä osa nopeaa ja onnistunutta kentille paluuta.
2Suomi on jo pitkään ollut koiraurheilun edelläkävijä. Meiltä löytyy huipputason osaamista ja menestystä lähes kaikissa koiraurheilulajeissa. Sen taidon siivittämänä koiraurheiluammattilaisten ja aktiivisten harrastajien määrä on kasvussa. Suomessa tehdään uraauurtavaa tieteellistä urheilukoiratutkimusta ja uusia tutkimusprojekteja syntyy koko ajan lisää. 
Itselläni on tuntu, että myös suuren yleisön kiinnostus koiriin ja koiraurheiluun on kasvamassa. Toivon, että on vain ajan kysymys, koska koiraurheilulajeista nousee koko kansan lajeja, ihmisten puheenaiheisiin ja vaikka television urheilu-uutisiin.
Lotta Axelson

Kirjoittaja on eläinlääketieteen lisensiaatti

Eläinlääkäriasema MEVET
1 kommentti: